Запиши се онлайн

Registration

Контакти

Децата на ДГ “МЕЧО ПУХ“- верни на родното изкуство, обичаи и традиции

   В ДГ “Мечо Пух“ от години съществува традиция-щом есента разпилее топлите си багри по склоновете на планината, подготвителните групи поемат на път към вековните корени на потеклото си-потекло на българи.Докосването до мъдростта, красотата и възвишените идеали на народното изкуство и бит, разкриват пред детските души богатството от идеи-духовни и материални, изпълват сърцата им с гордост и любов,с привързаност към миналото на род и родина, с оптимизъм и вяра за бъдещето.

   В изпълнение на дейностите от годишния план и по Програма за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование и тази есен подготвителните групи посетиха „Боженски чифлик“ в с.Съботковци.На 15 и 16 октомври децата от ІІІ и ІV групи се докоснаха до древните тайни в хлебарството, поизцапаха ръцете си с брашно и тесто и месейки го, вложиха своето въображение и усещане за красота и измайсториха уникални ароматни хлебчета за радост на присъстващите родители и учители.

   Само след няколко дни, на 22 октомври, същите групи посетиха с.Гарван по покана на НЧ “Хр.Ботев 2008“, във връзка с проект на читалището за провеждане на интерактивни форми на неформално екообразование “С празна крина хамбар не се пълни“.

   Посещението на музейната експозиция и практическото усвояване на народни художествени и домашни занаяти/плетене на плет, варене на царевица на пещ, месене на хляб и др./въведоха децата в света на народното изкуство, българския фолклор, традиция и бит.Това е най-прекият и естествен път за получаване на екологични знания и ценностно ориентиране,за приемане на природата като вдъхновител на всичко,сътворено от пъргавите пръсти на българина, а нейната красота като предпоставка за хармония. А ние, възрастните, сме убедени, че всичко видяно, чуто и преживяно, децата ще отнесат със себе си в своето ежедневие и в бъдещето.

Урок по родолюбие за децата от ДГ”Мечо Пух” и техните родители

   За ДГ ”Мечо Пух” седмицата от 28 октомври до 1 ноември беше изпълнена с мероприятия, посветени на Деня на народните будители.

   „Пътешествие в миналото-урок по родолюбие” беше назована поредната изява на децата от втора група .На 2 ноември в Музей на образованието, заедно със своите родители, те присъстваха на урок по родолюбие.По време на обиколката в залите на музея, разглеждайки постоянните експозиции, децата научиха интересни подробности, свързани с имена и събития от нашата история.С особено вълнение малчуганите седнаха на дървения чин и изписаха в пясъка с треперещи ръчички своите буквички, буквите на мама и татко, а накрая получиха скъп подарък-малка книжка с приказки.

   В дни като този си спомняме с гордост за безценното наследство, завещано ни от нашите предци. И си даваме дума никога да не забравяме, че от България славянската писменост поема своя просветителски поход към всички славянски народи.

ДГ „Мечо Пух“ с първо място от І Национален фолклорен фестивал “Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“

   В празничното слънчево утро на 12 октомври, площадът пред църквата „Св.Богоявление“ в ЕМО “Етър“ се изпълни със сериозен брой зрители,любители и почитатели на българския фолклор,дошли да наблюдават поредното значимо събитие край водите на р. Сивек.

    В тишината и спокойствието на чаршията,изпълнена с аромат на здравец и чимшир,тихият ромон на реката отстъпи място на буйните ритми от Шоплука, Тракия и Северна България.В оспорвана надпревара се впуснаха детски танцови формации от седем детски градини в София, Пловдив и Габрово.Вълнуващи бяха изпълненията на всички участници,но малките танцьори от четвърта група в детска градина „Мечо Пух“ –Габрово, които искрено и с присъща за възрастта закачливост изпълниха своя танц „На мегдана“, не оставиха равнодушни журито и зрителите и получиха заслужени аплодисменти и първото място.

    Децата от „Мечо Пух“ с интерес изучават историята и традициите в българския фолклор и са неизменни участници и победители в различни фолклорни конкурси.

„Златните славеи“ от ДГ“Мечо Пух“- отново на върха

   Първо място за квинтет „Мечо Пух“/Сияна Христова, Йоана Пашова,Теодора Събева, Адел Митрофанова и Кремена Добрева/ и второ място за квартет „Мечо Пух“/Адел Митрофанова,Теодора Събева, Габриела и Боян Борисови/ - така приключи  ХІІ-то издание на Регионалния музикално-фолклорен конкурс „Златен славей“ за децата от ДГ “Мечо Пух“ . Талант, неуморен труд и любов към „всичко българско и родно“-това може накратко да се каже за малките палавници, които не престават да ни радват с огромни успехи във всички фолклорни конкурси и фестивали всяка година.

   Поклон пред вас, талантливи български деца, поклон пред вас, отдадени на професията преподаватели, поклон пред вас, родители, които възпитавате истински българи!Заради вас е жив българският дух, заради вас ще я има „държавата на духа“/Дм.Лихачов/.Защото духовното и фолклорно богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде.

Проект "Интеграционни мерки за повишаване на училищната готовност на децата в oбщина Габрово"

   В "Мечо Пух" посадиха дъб...

   Децата от ДГ "Мечо Пух", заедно със своите приятели от Дирекция "НП Централен Балкан"МОСВ, посадиха в двора на детската градина дъб - свещеното дърво на българите и поставиха къщички за птици.

  Това е поредната инициатива по проект "Интеграционни мерки за повишаване на училищната готовност на децата в Община Габрово", Дейност 3"Подобрена образователна среда с участие на външни институции". Вече втора година дейностите по проекта доставят огромна радост и истинско удовлетворение на малките  природолюбители от "Мечо Пух".